Reklama
 
Blog | Petr Valenta

Blbci k večeři

Vzorek populace. Kde se sám sežene obstojně velký vzorek populace, který by o něčem vypovídal? Vezměme si třeba příklad internetové komunity, jíž jsme všichni členy (pokud náhodou nemáte tu čest si tohle číst v tištěné podobě) - co když vás přepadne pocit, že patříte do louže inteligentního života uprostřed tupého oceánu (všem oceánům se omlouvám) blbosti...

Jakožto pilný člen internetové komunity čtu i všelijaké ty weby, které se týkají mých zájmů – a samozřejmě abych nebyl odstřižen od domácího i světového dění – čtu i zpravodajské weby. Mezi mnou nejnavštěvovanější favority patří Novinky a Aktuálně.

Kdysi dávno, kam už mi paměť málem nesahá, si pamatuji, že diskuze pod články sloužily k tomu, aby si lidé podebatovali a sdělili svůj ->NÁZOR<- ostatním. S postupnou penetrací internetu v populaci se nejdříve na nejčtenější weby (Novinky), a poté i nově založené a méně známé (právě např. Aktuálně) rozšířily skupiny lidí, nesdělujících svůj názor, ale pouze ->VYKŘIKUJÍCÍ<-.

Všechny debaty se zvrhly v překřikování nesouhlasících skupin – bez nejmenšího rozmyslu, s nulovým  množstvím přínosných informací, minimální inteligencí – ale s téměř dokonalou schopností utlumit chuť všech rozumnějších osob pod článkem umístit něco rozumnějšího.V diskuzích vidí člověk ty samé nicky, ty samé věty s lehkýmivariacemi, ty samé nesmysly – často nesouvisející s tématem článku – ty samé vzorce chování, které mě už občas nutí k něčemu mezi pláčem a zvracením.

Reklama

Ač je to možná díky mé politické orientaci, jako experti na tyto všeničící  debaty mi připadají hlavně příznivci : KSČM, levého křídla ČSSD, Ruska/Sovětského svazu, západobijců (zápaďan = souhlasí s USA/EU nebo nesouhlasí s Ruskem a Čínou) a buržoustbijců. Přičemž definici buržousta odpovídá každý, kdo : podniká (tam nikdo slušnej přece nezůstal), má lepší auto než Škoda Fabia HTP (na to se nedá postivě vydělat), má vyšší než průměrný plat (už průměrný plat je podezřelý, protože nikdo z mojí famílie – kde si vyděláváme poctivě – ho nemá, ergo to nemůžou být poctivě vydělané peníze), někoho zaměstnávájí (protože to automaticky odírají ty nebohý zaměstance, který nespravedlivě nemají ani průměrnou mzdu). Tyto existence pravděpodobně vidí svůj smysl existence v hlásání nového evangelia v podobě potírání všeho západního – pro jistotu i v článcích o vystoupení dětského sboru ve Vlhké Lhotě (co kdyby tam chtěl působit nějaký nekalý živel).

Příslovečnou poslední kapkou, která mi způsobila lehký tik v oku, je debata pod článkem Rusové se v Osetii nezastavili, postupují do nitra Gruzie, kde mezi pěti vedoucími názory je: "Vše je zase nachystáno z Ameriky,je to normální,aby v den začátku
olympijských her začala válka ze strany Gruzie,doufám,že už je to
poslední výstřelek teroristy Bushe.",
"USA chce ovládnout celý svět, obkličuje Rusko a dělá si zálusk na jeho
surovinové bohatství, hlavně ropu, nějaké lidské práva jsou jim šum a
fuk!! Hlavně prachy!!"
a jeden názor od zastánce druhé strany, který je ale kvůli výrazivu nepřekopírovatelný.

Co lidi vede k plácání takovýchto žvástů? Co vede jiné lidi pro hlasování pro tyhle žvásty? Davové šílenství? Svody internetové anonymity? Vylevání celoživotní frustrace ze zpackaného života? A co já – skutečně jsem součástí skupiny, v které je, mám pocit, neuvěřitelné množství primitivů? Jak být členem kolektivu (národa?), za který se člověk stydí…?